Hoe je live kunt gaan op Instagram

Gemaakt 26 maart, 2024
ga live instagram

Instagram Live is een krachtige functie waarmee je in realtime contact kunt maken met je publiek via live videostreaming. Of je nu een bedrijfseigenaar, contentmaker of gewoon iemand bent die je ervaringen wil delen, door live te gaan op Instagram kun je op een dieper niveau met je volgers communiceren.

Voordelen van live gaan op Instagram

Live gaan op Instagram heeft talloze voordelen. Eerst en vooral biedt het een authentieke en onbewerkte manier om contact te maken met uw publiek. In tegenstelling tot vooraf opgenomen video's kun je met Instagram Live in realtime met je kijkers communiceren, hun vragen beantwoorden en hun opmerkingen beantwoorden zodra ze binnenkomen.

Bovendien helpt het live gaan op Instagram om je zichtbaarheid op het platform te vergroten. Wanneer je een livevideo start, ontvangen je volgers een melding, waardoor de kans groter is dat ze meekijken. Bovendien verschijnen Instagram Live-video's vaak vooraan in de Stories-feed, waardoor je de mogelijkheid hebt om een breder publiek te bereiken.

Een ander voordeel van live gaan op Instagram is de mogelijkheid om je inhoud opnieuw te gebruiken. Nadat uw livevideo is afgelopen, heeft u de mogelijkheid om deze op uw profiel op te slaan of te downloaden voor toekomstig gebruik. Dit betekent dat zelfs degenen die de live-uitzending hebben gemist, deze op een later tijdstip kunnen bekijken, waardoor de levensduur van uw inhoud wordt verlengd.

Vereisten voor live gaan op Instagram

Voordat je live kunt gaan op Instagram, zijn er een aantal vereisten waar je rekening mee moet houden. Zorg er eerst voor dat je een stabiele internetverbinding hebt. Een sterk wifi-signaal of een betrouwbaar data-abonnement is essentieel om onderbrekingen tijdens je livesessie te voorkomen.

Ten tweede moet je een Instagram-account hebben. Als je er nog geen hebt, kun je eenvoudig een account aanmaken door de Instagram-app op je mobiele apparaat te downloaden en het aanmeldingsproces te volgen.

Ten slotte moet je account voldoen aan de communityrichtlijnen van Instagram. Dit betekent dat je je moet onthouden van het delen van inhoud die in strijd is met het beleid van Instagram, zoals expliciet of schadelijk materiaal.

Hoe je live kunt gaan op Instagram

Live gaan op Instagram is een eenvoudig proces. Hier vindt u een stapsgewijze handleiding om u op weg te helpen:

 1. Open de Instagram-app op uw mobiele apparaat en log in op uw account.
 2. Tik op het camerapictogram in de linkerbovenhoek van uw scherm of veeg vanuit uw feed naar rechts om toegang te krijgen tot de camera.
 3. Zodra je op het camerascherm bent, veeg je naar links om de optie ‘Live’ te selecteren.
 4. Pas uw live video-instellingen aan door een titel toe te voegen die de essentie van uw uitzending vastlegt en de juiste privacy-instellingen te selecteren. Je kunt ervoor kiezen om alleen live te gaan voor je volgers of iedereen op Instagram toe te staan deel te nemen aan je livesessie.
 5. Wanneer u klaar bent om uw livevideo te starten, tikt u op de knop 'Live gaan'. Instagram begint af te tellen vanaf drie, zodat je een moment hebt om je voor te bereiden.
 6. Zodra je live bent, kun je via opmerkingen en reacties met je kijkers communiceren. Moedig uw publiek aan om vragen te stellen en zich met uw inhoud bezig te houden.
 7. Wanneer u klaar bent om uw livevideo te beëindigen, tikt u eenvoudig op de knop 'Einde'. Instagram geeft je de mogelijkheid om je video op je filmrol op te slaan of te verwijderen.

Live gaan op Instagram Stories

Naast live gaan op je Instagram-feed, kun je ook live gaan op Instagram Stories. Met deze functie kun je live video's delen met je volgers die na 24 uur verdwijnen.

Volg deze stappen om live te gaan op Instagram Stories:

 1. Open de Instagram-app en veeg vanuit je feed naar rechts om toegang te krijgen tot de camera.
 2. Veeg naar links om de optie ‘Live’ te selecteren.
 3. Pas uw live video-instellingen aan, zoals het toevoegen van een titel en het selecteren van de juiste privacy-instellingen.
 4. Tik op de knop 'Live gaan' om uw livevideo te starten.
 5. Communiceer met uw publiek via opmerkingen en reacties, net als bij een gewone Instagram Live-sessie.
 6. Zodra je livevideo eindigt, verdwijnt deze automatisch uit je Verhalen-sectie.

Tips voor een succesvolle Instagram Live-sessie

Om het meeste uit je Instagram Live-sessie te halen, kun je overwegen deze tips te implementeren:

 1. Plan uw inhoud van tevoren. Geef een overzicht van de belangrijkste onderwerpen die u wilt behandelen en bereid eventuele visuele hulpmiddelen of rekwisieten voor die u nodig heeft.
 2. Promoot uw livesessie vooraf. Gebruik je Instagram-feed, Stories en andere sociale-mediaplatforms om anticipatie te creëren en je volgers op de hoogte te stellen van de komende uitzending.
 3. Ga in gesprek met uw publiek. Reageer in realtime op opmerkingen en vragen, zodat uw kijkers zich gewaardeerd en gehoord voelen.
 4. Experimenteer met verschillende soorten inhoud. Wees niet bang om verschillende formats uit te proberen, zoals interviews, vraag- en antwoordsessies of een kijkje achter de schermen.
 5. Wees jezelf en heb plezier. Authenticiteit is de sleutel tot verbinding met uw publiek, dus laat uw persoonlijkheid naar voren komen.
ga live instagram

Je Instagram Live-sessie promoten

Om een succesvolle Instagram Live-sessie te garanderen, is het cruciaal om deze effectief te promoten. Hier volgen enkele strategieën waarmee u buzz kunt genereren en uw kijkerspubliek kunt maximaliseren:

 1. Maak opvallende afbeeldingen of video's om uw livesessie aan te kondigen. Gebruik opvallende bijschriften en hashtags om de zichtbaarheid te vergroten.
 2. Werk samen met andere influencers of merken in uw niche. Door samen een livesessie te organiseren, kunt u elkaars publiek bereiken en een grotere groep potentiële kijkers bereiken.
 3. Maak gebruik van uw bestaande sociale mediaplatforms. Promoot uw Instagram Live-sessie cross-promoot op andere kanalen zoals Facebook, Twitter en YouTube om uw bereik te vergroten.
 4. Maak gebruik van de functies van Instagram. Profiteer van Stories, IGTV en de Explore-pagina om uw livesessie te plagen en verkeer naar uw profiel te leiden.
 5. Ga vóór de livesessie in gesprek met uw publiek.
 6. Reageer op reacties op uw berichten, beantwoord directe berichten en bouw spanning op in de aanloop naar de uitzending.

Veelvoorkomende problemen oplossen tijdens een Instagram Live-sessie


Hoewel live gaan op Instagram een relatief soepel proces is, kun je onderweg een aantal uitdagingen tegenkomen. Hier volgen enkele veelvoorkomende problemen en hoe u deze kunt oplossen:

Slechte internetverbinding: Als uw live video hapert of vastloopt, probeer dan dichter bij uw Wi-Fi-router te gaan staan of over te schakelen naar een stabieler datanetwerk.

Audioproblemen: Als uw kijkers u moeilijk kunnen horen, controleer dan of uw microfoon niet afgedekt of geblokkeerd is. U kunt ook proberen een hoofdtelefoon met ingebouwde microfoon te gebruiken voor een betere geluidskwaliteit.

Lage kijkersbetrokkenheid: Als u tijdens uw livesessie niet veel opmerkingen of reacties ontvangt, moedig uw kijkers dan aan om deel te nemen door vragen te stellen of opiniepeilingen te houden.

App crasht: Als de Instagram-app crasht tijdens je livevideo, open deze dan snel opnieuw en hervat je uitzending. Je kijkers kunnen opnieuw deelnemen aan de livesessie.

Conclusie

Instagram Live is een waardevol hulpmiddel om in realtime contact te maken met je publiek en je authentieke zelf te laten zien. Door de stappen in deze handleiding te volgen en de gegeven tips te implementeren, ben je goed op weg om succesvolle livesessies op Instagram te organiseren. Dus ga je gang, druk op de knop 'Live gaan' en begin als nooit tevoren met je volgers in contact te komen!

Om live te gaan op Instagram, open je de app, tik je op het camerapictogram, veeg je naar links om de optie ‘Live’ te selecteren, pas je instellingen aan en tik je op de knop ‘Live gaan’.

Om live te gaan op Instagram Story, veeg je vanuit je feed naar rechts om toegang te krijgen tot de camera, veeg je naar links om de optie 'Live' te selecteren, pas je instellingen aan en tik je op de knop 'Live gaan'.

Instagram Live is beschikbaar voor alle gebruikers, ongeacht het aantal volgers. Je hebt echter minimaal 1000 volgers nodig om een link naar je Instagram Stories toe te voegen, wat handig kan zijn voor het promoten van je livesessies.